top of page

Naši zřizovatelé: AHUV, Společnost koncertních umělců



Pokračujeme v našem seriálu, v němž představujeme zřizovatelské organizace nadace. Tentokrát jsme si posvítili na Asociaci hudebních umělců a vědců (AHUV), která sdružuje tvůrce české hudební kultury působící na území ČR. 


Psal se 6. únor roku 1990, když se konal ustavující sjezd AHUV, na kterém byly přijaty stanovy a jmenována Rada. Podnět ke vzniku Asociace ale přišel již na konci roku 1989 na setkání Občanského fóra v Lidové škole umění ve Voršilské ulici v Praze. 

K dnešnímu dni má téměř 500 aktivních členů. Jsou mezi nimi koncertní umělci, skladatelé, klavírníci a varhanáři, houslaři, hudební pedagogové, hudební organizátoři a další. Součástí AHUV jsou také tvůrčí centra a generační společenství, jako je například Fórum mladých, které sdružuje hudebníky do 35 let. 

Co je posláním Asociace? Vytvářet podmínky pro svobodnou uměleckou, teoretickou a organizátorskou práci a její vysokou odbornou a mravní úroveň, hájit a prosazovat profesionální zájmy členů a přispívat ke všestrannému rozvoji české hudební kultury a obecné hudebnosti. 

“Dnešní doba nahrává degradaci hodnot, polemizaci dříve neoddiskutovatelných pravd a faktů, což je situace, se kterou díky modernizaci, digitalizaci a pozměňování významu základních lidských parametrů, nemůžeme bojovat. Co ale můžeme a co také v Asociaci každý měsíc děláme, je koncentrace lidí majících za cíl prosazování elementární slušnosti, vytváření koncertních a obecně uměleckých aktivit nebo vzájemné podporování našich samostatných snažení. V tom a v neunavitelné tradici vidím tu největší přidanou hodnotu naší společnosti,” říká předseda AHUV Petr Nouzovský. 



Asociace spoluvytváří podmínky pro vznik a realizaci uměleckých děl, jedná s vydavatelstvími, sdělovacími prostředky a uměleckými agenturami, pořádá koncerty, odborné konference a semináře, vyvíjí vlastní agentážní činnost, podílí se na řešení otázek hudební výchovy, profesionální výchovy nových skladatelů, interpretů a teoretiků. Také pečuje o mezinárodní výměnu hodnot i informací a spolupracuje na návrzích normativních opatření, která se dotýkají zájmů hudební oblasti. 

Aktivit vycházejících ze samotné Asociace a jejích členů jsou stovky ročně. “Každoročně prezentujeme projekt Pražské klarinetové dny, mistrovské kurzy a hudební festival se špičkovým zahraničním zastoupením nejlepších světových klarinetistů. Je na našem území jedinou podobnou aktivitou svého druhu a každý rok jsme hrdým partnerem  mezinárodní skladatelské soutěže GENERACE,” přibližuje jen některé z nich Petr Nouzovský. 

“Fórum mladých letos pořádá 6. ročník Mezinárodní violové soutěže Oskara Nedbala, což je dle každoročního počtu uchazečů nejúspěšnější violová soutěž u nás a o soutěži každoročně informují nejprestižnější světová hudební média. Fórum mladých se také podílí na již 19. ročníku hudebního festivalu Jihočeský komorní festival, na němž každoročně představuje mladé talentované umělce nastupující generace v malebných prostorách Jihočeského kraje,” dodává. 

Orgány Asociace jsou předseda, kterým je Petr Nouzovský, Kongres delegátů a Rada AHUV. Čestným prezidentem je profesor Jiří Hlaváč, který stál v čele AHUV dlouhých 20 let. Výčet všech společností je na webu www.ahuv.cz


A jak je pro AHUV důležitá Nadace Život umělce? “Nesmírně. V době covidové jsme byli svědky něčeho nevídaného. V momentě, kdy mnoho umělců z naší branže přišlo ze dne na den o svou obživu, nabídla Nadace Život umělce s podporou kolektivního správce Intergram nosnou a potřebnou myšlenku pro ekonomicky zasažené umělce. Sám jsem inicioval mnoho pomoci skrze nadační projekt COVID-19 a rád říkám, že proběhnuvší dávka humanity a lidskosti je přesně to koření, pro které rád vnímám Nadaci Život umělce a skrze našeho člena klavíristu Miroslava Sekeru vidím celospolečenskou potřebnost podobné nadace. Ostatně, přesně pro tyto momenty byla Nadace Život umělce profesními organizacemi před lety založena,” odpovídá Nouzovský. 




20 views0 comments

Comments


bottom of page