Writer's pictureSvatava Barančicová

Sbírka: Vraťme hudbu dětem v Jeseníku!

Sbírka na Donio na zakoupení nástrojů pro žáky ZUŠ Jeseník

Základní umělecká škola Jeseník v loňském roce oslavila již 75 let. Za tuto dobu poskytla umělecké vzdělání desítkám tisíců žáků. Byla pro ně domovem a útočištěm ve světě společné tvorby. Dne 15. 9. 2024 dvě její budovy zasáhla ničivá povodeň. I přesto, že se v předstihu snažili zaměstnanci některá vybavení odklidit, škoda dosáhla obrovských rozměrů.

Přízemí i suterén obou budov byl nadobro zničen, a to téměř s veškerým vybavením tříd včetně hudebních nástrojů. Škola přišla o tři klavíry, patnáct violoncell, čtyři kontrabasy, digitální varhany, bicí nástroje a další. Poničila také vybavení nahrávacího studia a orchestrální zkušebny. Škoda na vybavení dosahuje 1 900 000 korun. Je jasné, že nahradit poničené staré nástroje novými za dnešní ceny bude těžké.

Nadace darovala 50 tisíc. Přidáte se?

V této situaci se rozhodla Nadace Život umělce pomoci, protože péče o mladé talenty patří mezi její priority. Výnos sbírky chce nadace věnovat spolku rodičů při škole – Klubu přátel umění, aby z daru pomohli pořídit nové nástroje, noty, struny, a další potřebné příslušenství, o které škola přišla. Aby se do ztichlých zkušeben znovu vrátili žáci a veselé tóny nástrojů.

Základní umělecká škola Jeseník patří mezi jedny z nejúspěšnějších v České republice. V současné době na ní studuje 800 žáků a mají řadu souborů (Dechový orchestr mladých ZUŠ Jeseník, Smyčcový orchestr ZUŠ Jeseník, Folklórek, flétnový soubor Jesflet), které vozí ceny ze soutěží a patří do kulturní scény města.

Cílem této sbírky je pomoci spolku přátel školy získat prostředky na nové nástroje a potřebné příslušenství, aby děti mohly zase hrát a koncertovat.

Darovat můžete zde:

17 views0 comments